Teknoloji, İnovasyon ve Girişimciliğin Merkezi Teknokent’ten Haberler
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, 2015 yılının en başarılı teknoloji geliştirme bölgeleri açıklandı.
İTÜ ARI Teknokent, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde, en başarılı teknoloji geliştirme bölgelerinden biri seçilerek ödüle layık görüldü. İTÜ ARI Teknokent adına ödülü İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Tabak aldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ödül töreni öncesinde yaptığı konuşmada, ödül alacak teknoloji geliştirme bölgelerini kutladı. Geçen yıla göre performansını artıran bölgeleri tebrik eden Özlü, " Teknoloji geliştirme bölgelerimizin performanslarının önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğine inanıyorum" dedi.
Önümüzdeki dönem, teknoloji geliştirme bölgeleriyle ilgili yeni teşviklerin olacağını söyleyen Özlü, bu bölgelerde yer alan start-uplara yönelik risk ve girişim sermayesi fonlarının etkin hale getirileceğini ifade etti.
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kindap 2015 yılına ilişkin değerlendirmesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin teknokenti olarak girişimcilik ve inovasyonun merkezi olmak için bir ekosistem oluşturduklarını ifade etti. Türkiye’nin en fazla AR-GE ihracatının yapıldığı İTÜ ARI Teknokent dolar bazında ihracatını 2016 yılında %10 artırdı. Bundan sonra da daha çok çalışarak, ülkenin ekonomik büyümesine katkı vermeye devam edeceğiz, diye belirtti.
Etkinlik sonunda firmaların standlarını da ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İTÜ ARI Teknokent girişim ve firmalarının ürünlerini inceledi. Aşağıda yer alan İTÜ ARI Teknokent firmaları zirveye katıldı:
Borda RFID (radyo frekansı ile tanımlama) teknolojisini uzmanlaştığı sağlık sektöründe uygulayarak, hastanelerde kritik öneme sahip demirbaşların yanı sıra hastaların ve hastane personelinin durum bilgilerinin gerçek zamanlı olarak takibine olanak tanıyor.
DMA, Otomobilin yeşil geleceği. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü üretiyor.
Getratron, Tek kişilik, taşınabilir ve toplu taşımaya entegre elektrikli scooter geliştiriyor.
Gumush, Nano boyutlu teknoloji gösterim ve tarihçe kazandırmaya uygun platform geliştiriyor.
IUGO, Akıllı araç teknolojisi ile araçların risklerini analiz eden teknoloji geliştiriyor.
Maxwell. Her ortamda çalışabilen özellikle afet durumlarında kurtarma ekiplerine büyük yardımı olacak insansız hava araçları üretiyor
Mitos, Mikrodalga dokulu tanımlama cihazı geliştiriyor.
Next Horizons Askeri ve sivil sektörlerde yangın söndürme, şüpheli cisimlere müdahale, el yapımı patlayıcı tarama, seyir ve keşif gibi çözümler sunabilen otonom/yarı-otonom robot platformu sunuyor.
Osteoid, 3 boyutlu yazıcı teknolojileri ile üretilmiş, kişiye özel ortopedik ürünler sunuyor.
Ölçsan, Log in & Log on işlemlerinde hızlı ve güvenli erişim sunuyor.