Sıkça Sorulan Sorular

İTÜ ARI Teknokent / Hakkımızda / Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Web sitemizde yer alan Teknokent Başvuru bağlantısından ulaşabileceğiniz online başvuru formunu doldurup bize göndermeniz yeterli olacaktır.

Başvuru yapabilmeniz için mutlaka bir Ar-Ge/Tasarım projenizin olması gerekmektedir.

Başvurunuz tarafımızdan incelendikten sonra kanun ve yönetmelik gereği değerlendirilmek üzere konusunda uzman hakemlerden oluşan Proje Değerlendirme Komisyonu’na iletilmektedir. Proje Değerlendirme Komisyonu üyelerinin değerlendirmelerini tamamlamalarına istinaden, Değerlendirme Kurulu üyelerine sunum yapmanız için sizleri davet ediyoruz. Bu sürecin tamamlanmasıyla puanınız ve sıralamanız belli olmaktadır.

Tüm değerlendirme süreci boyunca Hakemler ve Değerlendirme Kurulu, firmaların yapısını, projelerinin Ar-Ge niteliklerini ve inovatif yönlerini, Ar-Ge/Tasarım projelerinin ekonomik ve teknolojik yönden uygulanabilirliğini, ticarileşme potansiyelini, firmanın İTÜ ARI Teknokent’te gerçekleştirmeyi planladığı işbirliklerini, üniversite-sanayi iş birliğine katkılarını, firmanın Teknokent’te bulunacağı süre için hedeflediği finans ve Ar-Ge projeksiyonlarını ve girişimci firmanın sahip olduğu Ar-Ge bilincinin değerlendirilmesi gibi kriterleri göz önünde bulundurmaktadırlar.

Girişimci Firmalardan esas başvuru aşamasında 13.950,00 TL+KDV başvuru ücreti alınmaktadır. Girişimci Firma’nın kuluçka firma tanımına* uygun olması durumunda başvuru ücreti 5.550,00 TL + KDV olarak alınmaktadır. Ancak İTÜ ARI Teknokent’e başvuru sürecinde sunmuş olduğunuz projenizin TÜBİTAK veya KOSGEB desteği bulunuyorsa başvurunuz İTÜ ARI Teknokent yönetimi tarafından hakem incelemesi sürecine tabi tutulmadan ilgili mevzuat kapsamında ele alınarak değerlendirme kurulu toplantısı aşamasına geçilir. Buna istinaden esas başvuru aşamasında firmadan başvuru ücreti olarak 3.750,00 TL+KDV alınmaktadır.

İTÜ’lü akademisyenler ve öğrenciler tarafından kurulan firmalarda ise akademisyenlerin ve öğrencilerin hisselerinin %51 ve üzeri olması durumunda başvuru ücreti alınmamaktadır.

*Kuluçka firma, TGB mevzuatı ve İTÜ ARI Teknokent Yönetim Kurulu tarafından uygun bulunan firmaları ifade eder.

Akademisyenlerin başvuru sürecini tamamlamadan önce bağlı bulundukları üniversitelerden gerekli izinleri almış olmaları gerekmektedir. Detaylar için İTÜ ARI Teknokent Yönetici Şirket’i ile iletişime geçebilirsiniz.

Firmanızı kurmadan da başvuru yapmanız mümkündür.

Ofis alan büyüklükleri başvuran firmaların talepleri doğrultusunda belirlenmektedir. İTÜ ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösterecek kişi başına 7 m2 alan düşecek şekilde toplam ofis alanı hesap edilir. Minimum 30m2 ofis alanı ile maksimum 1.685m2 (ARI 3 binamızın bir katının büyüklüğü) ofis alanı kiralanması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda ortak çalışma alanlarında paylaşımlı veya sabit koltuk imkanları da bulunmaktadır.

4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyet gösteren girişimciler;

  • Gelir ve Kurumlar Vergisi İstisnası: Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki Ar-Ge, yazılım ve tasarım faaliyetlerinden elde edecekleri kazançları 31/12/2028 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır.
  • Personel Gelir Vergisi İstisnası: Bölgede çalışan Ar-Ge, Tasarım ve destek personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31/12/2028 tarihine kadar her türlü vergiden istisnadır. Buna göre bölgede çalışanların elde ettiği ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanmayacaktır. İstisna kapsamında bulunan destek personeli sayısı AR-GE personeli sayısının %10’unu aşmaması kaydıyla her türlü vergiden [Toplam personel sayısı on beşe kadar olan (15 hariç) Bölge firmaları için bu oran yüzde yirmi olarak uygulanır.]
  • Sigorta Prim Desteği: Ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin (Ar-Ge, tasarım ve destek) sigorta primi işveren hissesinin % 50’si Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
  • KDV İstisnası: Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunan girişimcilerinin kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde, Münhasıran bu bölgelerde ürettikleri sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil oyun ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri KDV’den müstesnadır.
  • KDV Desteği: Bölgede yer alan işletmelere, proje bazlı kullanılmak üzere alınacak makine ve teçhizatına ilişkin KDV muafiyeti sağlanmaktadır.
  • Gümrük ve Damga Vergisi ile Fon ve Harç İstisnası: Ar-Ge, yenilik, yazılım ve tasarım projeleri kapsamında ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır.
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Bölgede yer alan işletmelerde çalışan Ar-Ge ve tasarım personelinin yüksek lisans yapanlar için bir buçuk yılı, doktora yapanlar için iki yılı geçmemek üzere Bölge dışında geçirdiği sürelere ilişkin ücretlerin yüzde yüzünü aşmamak şartıyla gelir vergisi stopajı teşviki kapsamına alınmıştır. Ayrıca, Bu işletmelerde çalışan Ar-Ge ve tasarım personelinin Bölgelerde yürüttüğü projelerle doğrudan ilgili olmak şartıyla Bölge dışındaki faaliyetlere ilişkin ücretlerinin tamamı da gelir vergisi stopajı teşviki kapsamına alınmıştır.
  • Ayrıca 28 Aralık 2023 tarihli ve 32413 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8004 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2’nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde çalışan personelin toplam sayısına veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere söz konusu bölge dışında geçirilen süreler bakımından belirlenmiş olan oranın, mahiyeti Bakanlıkça aşağıda belirlenmiş olan bilişim personeline 01/01/2024 - 31/12/2024 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) yüzde yüz, bunlar dışındaki personele ise 31/12/2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) yüzde yetmiş beş olarak uygulanmasına karar verilmiştir.