Teknoloji, İnovasyon ve Girişimciliğin Merkezi Teknokent’ten Haberler

PROJE MEZUNLARIMIZDAN, ÖDÜL İTÜ ARI TEKNOKENT’TEN

26 Ağustos 2016 - Teknoloji, İnovasyon ve Girişimciliğin Merkezi Teknokent’ten

Üniversitemizdeki girişimcilik ekosisteminin en önemli parçalarından biri olan İTÜ ARI Teknokent’in düzenlediği Girişimci ve Yenilikçi Bitirme Tasarım Projesi (BTP) Yarışması’nda bu yılki mezunlarımızın projeleri değerlendirildi ve ödüle değer görülen çalışmalar belli oldu. Sadece üniversitemizin değil, ülkemizin de en büyük teknoloji üslerinden biri olan İTÜ ARI Teknokent, yıllık olarak gerçekleştirilmesi planlanan bu yarışma sayesinde, yeni mezunları destekliyor, inovasyon ve girişimcilik temelli bir kariyer yolu çizmeleri için teşvik ediyor.

İlk üç sırayı 6 projenin paylaştığı yarışmada, bu projelerin sahiplerine toplam 35.000 TL tutarında ödül verildi. Ödülleri açıklayan Rektörümüz ve İTÜ ARI Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, ödül töreninde yaptığı konuşmada, üniversitemizin Ar-Ge ve inovasyona ayırdığı kaynağın giderek arttığını, bir “araştırma üniversitesi” olan Teknik Üniversite’nin yeni mezunlarının yaptığı projelerle gurur duyduklarını belirtti.  Özellikle de ödül kazanan projelerin çeşitliliğini ve derinliğini vurgulayan Karaca, bu durumun üniversitemizin araştırma ve tasarım anlayışını açık bir şekilde gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Geleceğin girişimcisi ve teknoloji üreticileri olmaya aday mezunlarımıza ait projelerin ödüllendirildiği törene konuşmacı olarak katılan bir diğer isim ise İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan oldu. Çolpan konuşmasında, mezunlarımızın taşıdıkları yüksek potansiyeli, insan hayatına dokunan ve günlük yaşamda karşılaşılan birçok ihtiyaca cevap niteliğindeki projeleriyle gösterdiklerini vurgulayarak, İTÜ ARI Teknokent’in bu konuda mezunlarımızı önemli ölçüde desteklediğine dikkat çekti. Çolpan ayrıca tüm girişimcileri, fark yaratan yenilikçi projelerinin hayata geçmesi için girişimcilik programlarımıza davet etti.

Mezunlarımızdan fark yaratan ödüllü projeler

Bitirme tasarım projelerini bu yılın güz ve bahar yarıyıllarında gerçekleştiren öğrenciler arasında başvuru esasına göre düzenlenen yarışmada, dereceye giren 6 projeden ikisi kanser hastalığının erken teşhisi, biri beyin felçli (serebral palsi sendromu) çocukların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, diğeri işitme engellilerin kullandığı işaret dilinin bilgisayarlar tarafından tanınması ve tercümesi ile ilgili çalışmalardan oluştu. Diğer iki projeden biri gözlemevleri için gelişmiş teleskop imalatı üzerineyken, öteki proje ise hareket engelli insanların erişiminden bomba imhasına kadar pek çok farklı alanda kullanılabilecek bir paletli araç yapımına yönelikti. Projeler arasından birinciliğe ulaşan iki proje; “Çok Amaçlı Hafif Paletli Araç Platformu” ve “Bilgisayar Kontrollü Teleskop Tasarlanması ve İmalatı” oldu.

Yarışmada proje sahiplerini birinciliğe taşıyan çalışmalar:

·         Çok Amaçlı Hafif Paletli Araç Platformu projesinde tek kişilik paletli araç tasarımı hedeflendi. Böylece farklı alanlarda kullanılabilecek ve 250 ila 1000 kg arasında yük taşıyabilecek bir makine platformu tasarlandı. Proje, özellikle paletli aracın sürüş - çekiş kabiliyeti ve şasi iyileştirmesi üzerine yoğunlaşıldı. Bu araç; hareket etme zorluğu yaşayan insanların ulaşımından, üzerine eklenecek çeşitli parçalar ile bomba imha ve keşif gibi alanlara kadar pek çok farklı alanda kullanılabilir. Proje Prof. Dr. İsmail Ahmet Güney’in akademik danışmanlığında; İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’müzden Batuhan Serel, Cengiz Büyükdere, Gökhan Özkan ve Samet Mete tarafından, hazırlandı.

·         Bilgisayar Kontrollü Teleskop Tasarlanması ve İmalatı projesinde; tamamen bilgisayardan kontrol edilen, yakaladığı görüntüyü bilgisayara aktaran ve günümüz gözlemevlerinde kullanılabilecek boyutlardaki bir teleskopun, yerli olarak tasarımı ve imalatı gerçekleştirildi. Proje, Yrd. Doç. Dr. Atakan Altınkaynak ve Öğr. Gör. Dr. Merve Acer’in akademik danışmanlığında; İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’müzden Abdullah Türkmen ve Muhammad Rameez Rashid tarafından hazırlandı.

İkincilik ödülünü ise “Dolaşım Sistemindeki Kanser Hücrelerini Kandan Ayrıştıran Mikrokanal Tasarımı” ve “Serebral Palsili Çocuklar için Tekerlekli Sandalye Tasarımı” projeleri paylaştı.

·         “Dolaşım Sistemindeki Kanser Hücrelerini Kandan Ayrıştıran Mikrokanal Tasarımı” projesiyle, birincil kanser dokusunun tespit edilebilir büyüklüğe erişmesinden çok daha önce kanda nadir bir biçimde bulunan kanserli hücrelerin ayrıştırılması hedeflendi. Böylece proje kapsamında, erken teşhis imkânı veren süzücü nitelikte yeni bir mikrokanal geometrisi tasarlandı. Ayrıca, bu yapıya eklemlenen bir mikropompa düzeneğiyle herhangi bir dış enerji kaynağı kullanmasına gerek kalmadan, avuç içi kadar bir hacimde ayrıştırma ve zenginleştirme işleminin yapılabileceği gösterildi. Proje, Prof. Dr. Levent Trabzon’un akademik danışmanlığında; İTÜ İmalat Mühendisliği Bölümü’müzden Utku Mustafa Sönmez ve Samir Jaber tarafından hazırlandı.

·         “Serebral Palsili Çocuklar İçin Tekerlekli Sandalye Tasarımı” projesinde, tasarım aşamasında bu ürünü ilgilendiren farklı uzmanların yanı sıra, çok sayıda serebral palsili çocuktan ve ailelerinden de bilgi alındı. Tekerlekli sandalyenin tasarımında, beyin felçli çocukların antropometrik ölçümlerinin göz önüne alındı ve bu yolla kişiye özel tasarımların üretilebilmesi adına önemli bir hazırlık yapıldı. Tasarım çalışmaları, belirlenen ihtiyaçlara göre ve kullanıma uygun malzemelerle hayata geçirildi. Proje, Prof. Dr. İsmail Yılmaz Taptık’ın akademik danışmanlığında; İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’müzden Cihan Akın, Damla Korkmaz, Duygu Ergin, Gözde Uysal, Melis Oktay ve Selin Bulut tarafından hazırlandı.

Yarışmanın üçüncülüğü de iki proje arasında paylaşıldı. “Atlamalı Hareket Sensörü ile Türkçe İşaret Dilinin Tanımlanması” ve “Mikroskopik Floresan Görüntülerde Hücre Bölütleme ve Sinyal Saptama Yöntemlerinin Geliştirilmesi” projeleri dereceye giren son projeler oldu.

·         “Atlamalı Hareket Sensörü ile Türkçe İşaret Dilini Tanımlama Projesi”, işitme engelli kişilerin işaret dili bilmeyen kişilerle rahat bir şekilde konuşmasını sağlamak ve işitme engellilerle ilgili toplumsal farkındalığın artması noktasından hareketle hazırlandı. Çalışmada, Türkçe işaret dilinden seçilen temel el hareketleri atlamalı hareket cihazı ile tanındı. Projede yoğun miktarda veri gerektirmeyen bir sistem üzerine kuruldu ve taşınabilir bir tercümana öncülük eden bir altyapıdan yararlanıldı. Bu önemli çalışma, Yrd. Doç. Dr. Hatice Köse’nin akademik danışmanlığında; Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’müzden Burçak Demircioğlu ve Güllü Bülbül tarafından gerçekleştirilmiştir.

·         “Mikroskopik Floresan Görüntülerde Hücre Bölütleme Ve Sinyal Saptama Yöntemlerinin Geliştirilmesi” projesinde ise patoloji alanında son yıllarda gelişen floresan görüntüleme yöntemlerine katkı sağlanması temel amaç olarak karşımıza çıkıyor. Bu amaç doğrultusunda başlanılan çalışmada, hücre çekirdeklerinin bölütlenmesi için kullanılan yaygın görüntü işleme yöntemlerinden farklı olarak, “su bölümü çizgisi” (watershed) yöntemi kullanıldı. Yeni yöntem 49 adet gerçek hastadan alınmış görüntüde denenmiş ve diğer yöntemlerden daha başarılı sonuçlar elde edildiği görüldü. Bu yöntemin getirdiği en büyük yenilik, daha kesin ve daha hızlı teşhis koyabilmeyi mümkün hâle getirmesidir. Proje, Prof. Dr. İbrahim Akduman ve Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin’in akademik danışmanlığında; Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’müzden Kaan Aykut Kabakçı tarafından hazırlandı.